BUTIFARRA (2015, AJ. BARCELONA) -EL COMIC DELS BARRIS-
BUTIFARRA! EL CÒMIC DELS BARRIS (1975-1987)
Ajuntament de Barcelona · Barcelona · España
Distribución:
España · 13-VII-2015 · 20 €
Lengua:
En catalán
Formato:
Tamaño:
27 x 24 cm
Paginación:
260 págs. más cubiertas
Color:
COLOR (portada, interior)
Registros:
ISBN: 978-84-9850-678-5
Autores:
Portadista 1: MAX


  0  0

Libro de 260 páginas, impreso en color, encuadernado en rústica, publicado en lengua catalana. Catálogo de la exposición homónima organizada por el colectivo Tantatinta en la que se recorría la trayectoria del equipo editor Butifarra! Por mediación de la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona se logró un convenio municipal para que el Ajuntament de Barcelona editase este libro.

El libro fue presentado el 18 de junio en el Archivo Histórico de Barcelona por Alfons López, fundador de la revista, Pepe Gálvez y L`Avi -Lluís Recasens-, coordinadores principales de la misma. También asistió a esa presentacion el presidente de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Lluís Rabell, junto a Xavier Tarraubella (director del Archivo).

El catálogo recogía obras de los autores implicados en la historia del colectivo: Alfons López, Francesc Capdevila (o también Plumilla Mágica), Pepe Robles, RKER, L`Avi, Montse Clavé, Usero, Ventura y Nieto, El Cubri, Juan López, Jan, Carlos Vila, Carlos Giménez, Luis García, Carlos Azagra, Rafel Vaquer, Miguel Gallardo, Mari Carmen Vila, Marika, Joan Alieu, Tha, entre otros. Se aclara que el logotipo del Equipo Butifarra fue diseñado por José Briz.

Texto promocional editorial:

La revista Butifarra!, denominació axarnegada del gest de rebuig i menyspreu que en castellà rep el nom de corte de mangas, va aparèixer a Barcelona el 1975, quan encara perdurava la dictadura franquista i el moviment urbà, tot exigint escollir el seu destí, experimentava un moment àlgid. L`equip inicial el van formar joves professionals com Juanjo Sarto, F. Pérez Navarro, Max, l`Avi, Ricard Soler, Carlos Vila i Alfonso López. La publicació, al principi d`aspecte certament modest, però alhora contundent, conjuminava la informació i l`opinió en defensa de campanyes i reivindicacions populars a través d`historietes, i això la distingia de les altres revistes. El projecte gaudí de la complicitat i la col·laboració de les associacions de veïns de l`àrea de Barcelona, que hi participaven i la distribuïen d`una manera -diguem-ne-underground. Havia nascut el còmic dels barris. La publicació va assolir popularitat i començà a comptar amb la feina de professionals reconeguts, fins que el 1977 se celebraren les primere eleccions i la política, feta fins llavors als barris, es va traslladar als parlaments. Les associacions de veïns van perdre pes i l`equip Butifarra! decidí iniciar una segona etapa amb el llançament als quioscos i la difusió estatal. Mentrestant, l`equip es va convertir a poc a poc, sense voler-ho, en una vertadera agència de serveis gràfics a disposició de diferents entitats d`arreu, que maldaven per millorar les condicions de vida de la població. Ben mirat amb la perspectiva del temps, Butifarra! destacà entre les revistes gràfiques d`aleshores per fer dues aportacions. En primer lloc, desenvolupà una manera diferent i nova de fer periodisme, que es traduïa en la participació de molts dels protagonistes directes o indirectes de les històries, en les entrevistes, en les descobertes sobre el terreny... En segon lloc, va sobresortir l`elaboració d`alternatives polítiques i socials, més enllà de la simple denúncia. I tot això, a través del dibuix.

TEBEOENLACES
 3
TEBEOAFINES
  []
Números de esta colección
 1
Ordinarios (1): 0
Creación de la ficha (2016): Manuel Barrero · Datos e imágenes tomados de barcelonallibres.bcn.cat
CITA DE ESTA PÁGINA / CITATION:
Manuel Barrero (2016): "BUTIFARRA (2015, AJ. BARCELONA) -EL COMIC DELS BARRIS-" en Tebeosfera. Disponible en línea el 29-IV-2024 en: https://www.tebeosfera.com/numeros/butifarra_2015_aj._barcelona_-el_comic_dels_barris-.html
Esta ficha documenta la existencia de una publicación, lo cual no implica que la Asociación Cultural Tebeosfera posea ejemplares o los tenga a la venta. Tebeosfera no es una tienda. Tampoco asesoramos sobre el valor de mercado de los productos aquí mencionados.